ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ζητήματα που συχνά απασχολούν ασθενείς ρευματικών παθήσεων.

Home / ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ρευματολογία | Διάγνωση | Συμπτώματα | Θεραπεία

Ρευματολογία είναι ο κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τη μελέτη, την έρευνα, τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων, δηλαδή των μη τραυματικών και μη χειρουργικών παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος, που είναι οι παθήσεις των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, ορογόνων θυλάκων, οστών και της σπονδυλικής στήλης.

Ρευματολόγος είναι ο γιατρός που έχει ειδικευτεί στις μη τραυματικές και μη χειρουργικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, έχει δηλ. ειδικευτεί στις ρευματικές παθήσεις, που είναι οι παθήσεις των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, ορογόνων θυλάκων, οστών και της σπονδυλικής στήλης. Έτσι ο Ρευματολόγος έχει αποκτήσει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις καθώς και επαγγελματική επάρκεια και ικανότητα για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων.

Μέσα από την καθημερινή κλινική πράξη των γιατρών Ρευματολόγων, δηλ. των γιατρών που έχουν ειδικευτεί στις μη τραυματικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και στις παθήσεις του συνδετικού ιστού, που έχουν με άλλα λόγια ειδικευτεί στις ρευματικές παθήσεις και έχουν αποκτήσει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις καθώς και επαγγελματική επάρκεια και ικανότητα για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, έχει αναδειχτεί η  αντίληψη ότι η έννοια των ρευματικών παθήσεων δεν είναι γνωστή στον περισσότερο κόσμο ούτε είναι διαδεδομένη στο βαθμό που θα έπρεπε προκειμένου να συμβάλλει αποτελεσματικά στην έγκαιρη διάγνωση και στη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.
Περισσότερα

Συμπτώματα μιας πάθησης είναι τα υποκειμενικά ενοχλήματα που αισθάνεται ο ασθενής και τον οδηγούν στο γιατρό, ενώ κλινικά σημεία μιας πάθησης είναι τα αντικειμενικά ευρήματα που διαπιστώνει ο θεράπων γιατρός κατά την κλινική εξέταση του ασθενούς. Σε ορισμένες παθήσεις τα σημεία είναι οφθαλμοφανή ή εντυπωσιακά, ώστε μπορεί να τα παρατηρήσει και ο ίδιος ο ασθενής. Τέτοια σημεία, σε ό,τι αφορά τις ρευματικές παθήσεις, είναι π.χ. η διόγκωση, δηλ. το πρήξιμο μιας άρθρωσης,  τα διάφορα εξανθήματα, το κοκκίνισμα των ματιών κ.λπ.
Περισσότερα

Ο ρευματολόγος απευθύνεται σε ασθενείς με οστεοπόρωση, σε ασθενείς με πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες. Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από πρησμένες αρθρώσεις και δυσκολία να κινητοποιήσουν τις αρθρώσεις μετά το πρωινό ξύπνημα (πρωινή δυσκαμψία). Επίσης μπορεί να συνυπάρχουν μουδιάσματα, γενική αδυναμία και κόπωση, δερματικές και άλλες εκδηλώσεις οπότε στη περίπτωση αυτή μπορεί να υποκρύπτεται κάποιο συστηματικό νόσημα που απαιτεί εξέταση από τον εξειδικευμένο ιατρο-ρευματολόγο. Η έγκαιρη και η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία συμβάλει στην καλύτερη πρόγνωση και στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Πολλές φορές ο πόνος στις διάφορες αρθρώσεις και στους μυς είναι εκδήλωση πολλών και διαφορετικών συστηματικών νοσημάτων. Η κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό – ρευματολόγο που έχει εξειδικευτεί στην παθογένεια των νοσημάτων των οστών, των μυών και των αρθρώσεων είναι απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Αντίθετα ο ορθοπεδικός ιατρός έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στην χειρουργική αντιμετώπιση των νοσημάτων του μυοσκελετικού.
Η ρευματολογία ασχολείται με τη πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία όλων των παθήσεων που μπορούν να προσβάλλουν το μυoσκελετικό σύστημα (>150). Προβλέπεται ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις σε συνδυασμό με την γήρανση του πληθυσμού θα αποτελούν την κύρια αιτία αναπηρίας και ανικανότητας στις αναπτυγμένες χώρες. Πολλές φορές η προσβολή των αρθρώσεων ακολουθείται και από προσβολή και άλλων συστημάτων όπως του δέρματος (οζώδες ερύθημα, ψωρίαση)

Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξης της γενετικής επιστήμης έχει συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της παθογένειας των νοσημάτων αυτών (ανοσολογικής αρχής), η οποία σε συνδυασμό με την βιοτεχνολογία των φαρμάκων συνέβαλε στην ανακάλυψη και την δημιουργία νέων φαρμάκων- βιολογικοί παράγοντες. Η χρήση των φαρμάκων αυτών για την αντιμετώπιση των ρευματολογικών νοσημάτων συμβάλει στην μείωση της λειτουργικής ανικανότητας και αναπηρίας των ασθενών και κατ’ επέκταση στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να υποβάλετε το ερώτημά σας.

Ερώτηση
( Περιγράψτε το ερώτημά σας )

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 • Αιμοχρωμάτωση
  ΑΙΜΟΧΡΩΜΑΤΩΣΗ
  Ιανουάριος 5, 2015 - Comment (0)
  Η αιμοχρωμάτωση είναι μία γενετική νόσος που χαρακτηρίζεται από υπερβολική απορρόφηση και συσσώρευση σιδήρου στο σώμα ...See more
  ΡΑΧΙΤΙΔΑ
  ΡΑΧΙΤΙΔΑ
  Ιανουάριος 5, 2015 - Comment (0)
  Η ραχίτιδα και η ορτεομαλακία είναι διαφορετικές μορφές της ίδιας παθολογίας: της ανεπαρκούς ασβέστωσης του οστού...See more
 • home_slider_1
  ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
  Ιανουάριος 5, 2015 - Comment (0)
  Η οστεοαρθρίτιδα είναι χρόνια ρευματική πάθηση που εντοπίζεται σε περιφερικές αρθρώσεις, δηλ. σε αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων...See more
  ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑ ΠΟΛΥΧΟΝΔΡΙΤΙΔΑ
  ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΑ ΠΟΛΥΧΟΝΔΡΙΤΙΔΑ
  Σεπτέμβριος 16, 2015 - Comment (0)
  Η υποτροπιάζουσα πολυχονδρίτιδα (RP) είναι σπάνια, μακροχρόνια, και δυνητικά απειλητική για την ζωή, νόσος, χαρακτηριζόμενη από ...See more